Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Historie

 

Záchranná stanice pro opuštěná a odchycená zvířata a Odchytová služba LARY vznikla v roce 1997 v areálu bývalého ČKD v pražských Vysočanech. Do té doby jsem se zde věnoval výcviku psů pro strážní službu ČKD. K prvnímu odchytu jsem byl povolán spíše náhodou, a právě tehdy jsem zjistil, že ve středních Čechách neexistuje odchytová služba a případy toulavých či agresivních zvířat se často vůbec neřeší.

Stanice se stala dočasným domovem pouze pro psy, ale jinak jsme vyjížděli k odchytu všech zvířat a ve 2 - 3 lidech jsme byli na příjmu nepřetržitě 24 hodin denně. Vše fungovalo bez problémů až do roku 2003, kdy jsme byli nuceni se vystěhovat kvůli výstavbě nové hokejové haly (Sazka Arena). Za 3 měsíce jsme museli sehnat nový pozemek, vyřídit všechna povolení a přestěhovat 30 zvířat. Bylo to naprosto šílené, ale pozemek se nakonec podařilo najít ve Vinoři v Praze 9. Problémy tím bohužel nekončily. V nové provozovně jsme se během roku dostali do finančních potíží, zejména z důvodu vysokého nájemného a provozních nákladů. To nás v létě 2004 donutilo tento krásný areál také opustit a záchrannou stanici přestěhovat na pozemek kynologického cvičiště v Hovorčovicích (katastr Praha 9 – Třeboradice), kde sídlíme dodnes.

Tento pronajatý pozemek jsme již několik let předtím využívali k výcviku psů. Na začátku to byla zpustošená zahrada s haldami nepořádku, kterou jsme postupně několik let dávali dohromady.

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Naše začátky v Hovorčovicích

Když už stanice vypadala konečně k světu, postihla nás v červnu 2007 další pohroma. 21.6., pouhé dva dny po natáčení pořadu ČT „Chcete mě?“, smetla celou stanici vichřice. Kotce se vznesly do vzduchu, srovnaly se zemí plot a přeletěly přilehlou cestu. Pak přistály v poli vzhůru nohama. V tu dobu u nás bylo 22 psů. Ze zničených kotců jich několik uteklo a vyděšení pobíhali po okolí. Někteří měli naštěstí jen lehká zranění jako odřeniny, tržné rány a samozřejmě většina psů byla v šoku. Další zůstali uvězněni v troskách a jedno štěňátko bouři nepřežilo.
 
V prvních chvílích jsme propadali beznaději a pochybovali o tom, zda má vůbec smysl začínat znovu od začátku. Ihned po katastrofě nám moc pomohli hasiči z Prahy 10, kteří s pomocí jeřábu vrátili kotce na původní místo.

Tím začaly dny a týdny nekonečné dřiny. Naštěstí se i díky zveřejnění v médiích zvedla vlna zájmu firem i soukromých osob o pomoc naší stanici. Na odvysílaný pořad v televizi zareagovalo odhadem šedesát lidí. Nabízeli pomoc, posílali peníze a během několika dní se nám podařilo umístit většinu psů k novým majitelům. Známí, kamarádi i úplně cizí lidé pomáhali s opravou kotců, nejdůležitější bylo ustájit rychle zbývající psy. Ti byli několik dní uvázaní u stromů a nocovali, pod čím se dalo. Jelikož zde není zavedena elektřina, museli jsme vše zvládnout jen s pomocí generátoru. Bojovali jsme, jak to šlo. V současné době je stanice stále v rekonstrukci, ale už jsme hodně pokročili a v dohledné době bude snad vše hotovo.

Poděkování:

Paní Martě Kubišové za mediální zveřejnění.
České televizi za mediální podporu.
Paní Pavlasové z Nadace na ochranu zvířat za finanční dar  25.000 Kč.
Veterinární záchranné službě Pet-medic zastoupené paní Ivanou Bidlovou-Janků.
Hasičům Prahy 10 - Strašnic, Neratovic a Aera Vodochody za pomoc při odklízení následků.
Petru Časarovi z autoservisu Švábky Praha 8.
Josefu Hlaváčovi z firmy Pozemní práce Praha 8.
Všem lidem a přátelům, kteří nás podpořili.

 

Obrazek

Obrazek

Hasiči připravují jeřáb k akci

 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Vytahování kotců z pole
 

Obrazek

Z kotců zbyly jen trosky
 
Obrazek

Po odjezdu hasičů druhý den ráno
 

Obrazek

Podlahy jsme museli rozebrat na jednotlivá prkna
 
 

Obrazek

Na pomoc přijel další jeřáb

Obrazek

Konstrukce kotců již na svých místech
 
Obrazek

Mámě zůstala jen tři štěňátka

Obrazek

Provizorní ubytování

Obrazek

 Obrazek

Víkendová brigáda


 Obrazek

Betonujeme sloupky na nový plot
 
Obrazek

Postupná oprava kotců

Obrazek

 

1. 6. 2008 proběhl 1. Hovorčovický den se Záchrannou stanicí pro zvířata Lary a jejími mazlíčky, fotky a povídání naleznete na stránce Akce.

29. 6. 2008  článek o Lesanovi, který u nás našel domov